Historieintresse och #nyårslöfte 2

Sammanfattning: Nyårslöfte #1 & nyårslöfte nummer #2: Gå på museum. Att göra i Stockholm-tips och mitt rådande historieintressse.
"Historia är töntigt"
När jag gick i låg-mellan-stadiet var det ocoolt att tycka om historia. Jag älskade historia men låtsades avsky ämnet för att passa in. Något jag får ångra såhär i efterhand (inte för att jag minns låg/mellanstadie lektionerna, men ändå..
 
Mitt favoritämne.
Men idag är jag väl inte direkt stolt över att säga det, men jag skäms inte. Historia är ett av mna favoritämnen. Har nog nördat igenom en hel del program om historia, som mina föräldrar inte alls kan finna intresset i. Hur jag fick historieintresset minns jag inte, men har alltid varit intressad av vad som hänt förr i tiden. Förintelsen, Titanic, stenåldern - You name it. | Bild från skolresan till Polen, Auschwitz 
Julkalendern 2015 = Bäst.
Så jag instämmer i kören som älskade julkalendern 2015, tusen år till julafton. Ett utmärkt tillfälle att lära våra kommande generationer om historiens vingslag, från 1000-talet till nutid. Och vilken casting! Karin Af Klintberg som regissör, Erik Haag, Lotta Lundgren - med sina klockrena kommentarer, värme och humor. Barnens charm. Samt gästskådespelarna Shima Niavarani & Kakan Hermanson, Olof Wretling med sina humoristiska rolltolkningar. Jag vet inte om de pratar efter manus eller imrpoviserar som de gör i Historieätarna, men tokälskar historieätarna minst lika mycket. Om det är manusförfattare bakom julkalendern - please be my best friend.

Tips på sevärdheter och saker att göra i Stockholm = De statliga muséerna blir GRATIS!
Nu märker jag att jag svävar ut. Men apropå historia - Älskade Stockholms stad har givit dessa museum gratis inträde (fy skam på mig som inte besökt ett enda museum sedan jag flyttade hit).
Gratis from att du läser detta: Armémuseum | Etnografiska museetHistoriska museet | Kungliga myntkabinettetMedelhavsmuseet | Nationalmuseum | Naturhistoriska riksmuseet | Sjöhistoriska museet | Statens centrum för arkitektur och design | Östasiatiska museet
Museum med fri entré från Februari |  Skoklosters slott | Moderna museet |Hallwylska museet | Livrustkammaren 

Är det någon mer än jag som är såå historieintresserad? Har ni besökt något museum ännu?
Ps. Det bästa av allt är att en av mina bättre vänner också gillar historia! WIN WIN!

Publicerat i Allmänt / Fotografier / nyårslöfte
Taggar: Argument / Erik Haag / Fotografi / Frientré / Historia / Historieintresserad / Historielära / Julkalender / Julkalendern2015 / Kakan Hermansson / Karin Af Klintberg / Lotta Lundgren / Mellanstadiet / Museum / Nyårslöfte / Olof Wretling / Polen / Sevärdheter / Shima Niavarani / Skola / Svartvitt / Tusenårtilljulafton / Utbildning / gratis
#1 / / ♀ P E A C E R E V ♀:

Vad intressant att läsa att historia är ett av dina favoritintressen :o Oftast hör man matte, engelska, idrott och sådant som favoritintressen. Sällan är det historia.

Jag minns inget om att historia var ocoolt i låg- och mellanstadiet. Det måste nog vara olika i varje skola.

Kul att du har en vän som delar ditt intresse. Jag har inga vänner med liknande intressen som mig :/

Svar: Haha, är det så? :O Vad var ditt favoritämne i skolan? :)På min minns jag att det pratades lite nedlåtande på historia.. jag var dum&ung och tyckte som alla andra tyckte, haha..

Jaa det är superkul. :D Vad är du intresserad av?
Olivia

#2 / / Julia:

Jättekul att läsa historia!
sv: Åh tack, gud vad glad jag blir! kram

Svar: Verkligen!
Olivia

#3 / / Celine:

Jag tycker historia är jätteintressant! Älskar att se hur man levde förut osv.

#4 / / annelie:

gillade inte julkalendern 2015 :/

#5 / / Alice:

Julkalendern var faktiskt bra!

#6 / / Elin:

Historia är roligt! :)

#7 / / Daniella:

Jag älskar historia med :D Det var så töntigt att tycka om det i skolan så jag brukade också låtsas att jag ogillade det, men inombords så skrattade jag av lycka haha. Museum är det bästa som finns! Jag var för några dagar sedan på Livrustkammaren! Jag visste inte att så många museum skulle bli gratis???? Nu är jag skitglad. Jag fyllde 18 år i somras, eller i augusti så jag försökte gå på så många museum som möjligt innan jag fylld 18 år, men det visade sig att de flesta museum har gratis inträde för 18-åringar med :p

#8 / / Julia Müller-Sandvik:

Vilket jättbra löfte och jag ÄÄÄÄLSKADE julkalendern! Jag har till och med uttryckt lite förakt för de som tyckte den var tråkig. Den var spännande och så sjuuukt rolig, skrattade högt varje gång ;)

Svar: Haha, kul att du tycker det! Jaaaa, den var så fantastisk så man log igenom! Heja dig! Tur någon står upp för denna fanatiska kalender!
Olivia

#9 / / Linnea:

Åh, älskar också historia!!! Är dock väldigt dålig på att minnas historiska detaljer (har absolut inget tids-minne överhuvudtaget, så vitt jag vet kan Titanic typ ha sjunkit..... 1676 hahaha) meeeeeeeen gillar'e ändå!!

#10 / / Em - En fotoblogg om mitt gymnasiearbete:

Snygg bild:') Ja alltså histroria är ju faktist väldigt intressant, det känns som att ju mer man läser på om en historisk händelse desto intressantare blir den. (Det är nog därför många inte gillar det i skolan, eftersom man måste plugga en hel del) Håller med om att julkalendern var bra, man fick sig alltid ett gott skratt :D

#11 / / Alice:

Verkligen sååå fin bild! mäktig!

#12 / / EVELINA:

Jag har också alltid älskat historia, lånade dokumentärer om den sista ryska tsarfamiljen som 9-åring och sov med en bok om Gustav Vasa under huvudkudden som 12-åring. Jag hade aldrig en känsla av att behöva skämmas för det, men jag tänkte länge att jag inte kan satsa på det i mina studier på universitetet ... för tre år sedan ändrade jag mig och i dag är jag har jag en magisterexamen i historia och kan kalla mig historiker :) Så jag säger bara, kör på med ditt intresse!

#13 / / Cajsa:

Hihi ja! :D Blev så glad. :)

#14 / / ISA:

alltså det är nog rätt hemskt att jag tycker andra världskriget är SÅÅ intressant!? plöjer allt som har med förintelse att göra..

#15 / / Alice:

Jag tycker också verkligen om historia, det är så intressant! :D

#16 / / Maria:

Jag är också så fascinerad av mycket historiska saker! T.ex. Titanic och ursprungsbefolkningar är saker som jag tycker är så spännande. Men jag kanske inte alltid tyckte att precis det man tog upp i skolan var det mest intressanta, utan det kan vara lite mera udda saker jag intresserar mig för kanske :)

#17 / / Yohanna af Skovde:

Jag gillar historia! När vi var i Berlin fick jag en käftsmäll av att se allt om förintelsen så mycket mer tydligt. Eller när vi såg muren och Checkpoint Charlie.

#18 / / Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Livrustkammaren är mitt favoritmuseum och har varit det sen jag var liten, det är så häftigt att se kläderna som faktiskt användes förr i tiden :)

#19 / / Hanna Sahlqvist:

Åhh museum är så roligt tycker jag, även om jag egentligen inte är någon större historisk fantast haha.

Btw, lägg till mig på snap Olivia, vore jätte roligt att snapa med dig. sahlqvists heter jag :)
Kram Hanna!

Svar: Jag har addat, börjar på d och slutar på e! ;) Gulle!
Olivia

#20 / / Boel:

Kul att läsa, mitt favorit ämne är också historia :D

#21 / / Elin Söderholm ❤:

Såg din kommentar på min blogg och blev så förvånad. Världen är verkligen liten! Min släkt på mammas sida är ifrån Ovanåker. Jag är uppvuxen 10 minuter ifrån Alfta, haha!

Svar: Men vaaa, jisses! Vad har ni för släktefternamn däruppe?
Olivia

#22 / / Elin Söderholm ❤:

Det är "Söderholm". Min mormor och morfar bor kvar i Viksjöfors, tror gården kallas för "slaktarns" på ovanåkersmål haha.

#23 / / Martina:

Historia är superkul! Såg faktiskt inte ett enda avsnitt av julkalendern så kan inte kommentera något på den fronten. Kul att alla dessa museer blir gratis, måste kanske bege mig ner mot Stockholm och besöka några av dessa! :)

#24 / / Tilda Barkselius:

Gud vilken fin bild! Och jag gillar också historia i många fall så låter som ett jättebra nyprs löfte att besöka fler muséum :)

#25 / / Amanda:

Sv: I smoothien hade jag banan, frysta hallon och sojagrädde :) Kram

#26 / / - Caroline:

Historia är spännande!

#27 / / FILIPPA:

Kul med historia men jag är nog för mer framtida saker! :)

#28 / / Amanda Lindstrand:

Så cool bild :)

#29 / / coffeeandcupcake.blogg.se:

Gillade också förra årets julkalender :)

#30 / / Amanda Jona [SPONTAN]:

Åh, älskar också historia och håller med om att årets julkalender var helt fantastisk :)

#31 / / Frida:

Jättelänge sedan jag var på museum, typ i grundskolan haha borde verkligen ta mig i kragen och besöka något :)

#32 / / Maja:

Jag pluggar till arbetsterapeut :)

Haha gud vad kul att du också är en historienörd! Jag älskar också det och dokumentärer i allmänt är ju det bästa man kan se på!

#33 / / Vicktoria:

Ja de skalen är så fantastiskt fina! Och om man går in på deras hemsida så finns det massa andra super snygga, man vill ha allihop! :)

#34 / / angelicasvarld.com:

Jag har också alltid älskat historia!

#35 / / Julia:

sv: Ja verkligen så mysigt! kram

#36 / / Bambi:

Jag älskar historia och att besöka museum. Skulle väl inte påstå att det är eller var mitt favoritämne när jag gick i skolan - för svenskan var min passion på den tiden. Jag har dock alltid intresserat mig för förintelsen, titanic, alla krig som varit osv
Det är en fin kunskap att inneha!

Jag svarar på din kommentar här. Gillar du inte sånt så kan du säga till :P Vissa kan bli sura på en om man svarar på sin egen blogg så jag vet aldrig vart jag ska skriva.

Ja att skriva med känsla är otroligt viktig och näst intill oundvikligt när man skriver om sitt eget liv. Det är känslorna i sig som är den röda tråden i boken och hur man hanterade allting. Pretty much. Att jag raderade allt var nog mer för att jag blev trött på det och inte för att det var något fel på det jag hade skrivit. Jag fick ta en paus från allt och sen började jag skriva igen. Det var ju tur till viss del för idag är den bättre och djupare. Den har mer känsla än innan för jag har inte fokuserat lika mycket på hurvida den är intressant som historia eller inte.

#37 / / Julia Müller-Sandvik:

Sv: Yep, det var himla smarrigt!

#38 / / Josefine ♔:

Jag håller helt med dig! Är helt sjukt intresserad av sådant som hände förr. Som Titanic, förintelsen, hur de hade det förr, vad de gjorde osv osv. SÅ roligt att läsa att någon har historia som favoritämne!! Dock är kanske inte just historialektionerna i skolan så som jag hade velat ha dem.. Så skolans historia var väl inte favoriten hos mig haha ;)

#39 / / Saga:

Vilken fin blogg du har! :)
Kram Saga

#40 / / Hanna:

Historia är ju jätteintressant och att gå på museum är ju jättekul det med :D

#41 / / Anna Voltaire:

Hej!
Det är lite tråkigt att höra att man fortfarande är ocool om man gillar ämnena i skolan och att förkovra sig. Jag tänker ibland på alla engagerade lärare, de som vill förmedla sina kunskaper och glöd till eleverna, de har det inte lätt. Men skönt att höra att den yngre generationen också gillar historia. För utan den har vi ingen framtid. Det är bara i historien som vi kan lära oss något om hur vi ska göra för att undvika att hamna fel om och om igen...

Tjing!
A

#42 / / Rania {Rania Maria Photography}:

Svar: Tack snälla, vad roligt att du gillar bilderna! Ja visst var muggen fin?! Älskar den!

Vad kul att du tycker det! alltid trevligt när jag kan dela med mig av sådant jag tycker är läsvärt och det uppskattas hos andra :)

#43 / / Isabella Huynh:

roligt med historia :) och jättefin bild!

#44 / / Kina:

Historia är roligt, fattade inte det i skolan men som vuxen har intresset kommit. Förutom alla kungar i Sveriges historia haha
Starkt fint kort du har

#45 / / Sarah:

Ja har aldrig nåra nyårslöften :)

#46 / / Annsoh:

Hejsan! det är så att jag behöver ha 500 st prenumeranter till min youtube kanal, och jag undrar om du vill hjälpa till och prenumerera! Heter Annsoh på youtube! Kommer få ha en stor giveaway med ett känt företag då fall jag når 500 st.! tack i förhand och ursäkta om du inte vill ha såna här kommentarer! följer självklart tillbaka dig om du vill det! allt står i detta inlägg! http://annsoh.blogg.se/2016/january/giveaway-hjalp-mig-na-500-st-prenumeranter.html#comment

#47 / / Natalie Salazar:

Jag är på jakt efter en bra blogg kamera har du några eller något förslag på vilken man kan köpa?

#48 / / Jasmine:

(Sent) Svar: Tack för din kommentar.
Kram

#49 / / Julia HW:

Älskar historia!

#50 / / Kameratrollet - Fotograf i Skåne:

Är man intresserad av historia är fornsök en bra sida. Där kan man se vad man bor vid för ting.

#51 / / Sara:

Tycker du att historia är intressant ska du självklart nörda in dig på det så mycket som du vill - orka bry sig om vad andra tycker liksom! :)

#52 / / Kaisa:

Historia kan vara såå intressant och lärorikt :)

#53 / / Emma Sofie:

Jag var också väldigt intresserad av historia som barn, och som du säger så var det lite töntigt att tycka om det. Men idag har jag inga problem med att säga det :)

#54 / / M. Andersson:

Wow vilken bild!

#55 / / Angelica Wåhlin:

Wow vilken bild!

#56 / / my:

Jag tycker historia kan vara intressant om man får höra det av en intressant person/lärare eller program på tvn osv :)

#57 / / Trees, mamma i London:

Åh har alltid velat åka dit och se med egna ögon. Så jäkla hemskt.
Jag tyckte också vissa delar av historia i skolan var jätteroligt! :)