17 år, egen lägenhet, jobbat inom mediebranschen som 13åring = Sant

Rasism, kön, sexuell läggning är några punkter som folk diskrimineras för. Men vi talar sällan om ålder. En punkt som varit jobbigare för mig de senaste 4 åren. Ingen vill bli diskriminerad eller särbehandlad. Ingen.
 
Men det är en fråga som jag dragit mig för att berätta om. Åldersdiskriminering som jag beskrev i en debattartikel här hos Nyheter24 där jag blivit kallad "Folk i ung ålder är bara soffpotatisar och oansvariga."Jag vill inte skryta, jag bara berättar sanningen. Men jag började jobba/praktisera med stillbildsfoto (portfolio) som 13 åring, frilansjournalistik som 15 åring och sedan dess testat ex. sociala medier-redaktör, tv-produktion och röstskådespeleri medmera (CV finnes här). Men sanningen är den att jag är varken 12, 15, 20, 25 eller 30 år som folk gissar på. Jag kommer förevigt se ut som 10, men jag är egentligen 17 år.
 
Anledningen till att jag dröjt för att berätta min ålder är rädslan för åldersdiskriminering. Jag hade tänkt vänta tills jag fyllt 18. Men nu får ni som kritiserat mig för att jag inte "tagit tillvara på min barndom" er vilja igenom, nu ska här bloggas om mitt sista halvår som omyndig, karriär, tonårslivet och allt därimellan.(för jag är faktiskt tonåring när jag inte jobbar också)
 
Jag måste understryka att jag har inte tagit mig in via någon jag känner. Utan detta har jag gjort på egen hand, för att jag har haft en sån jävlaranamma och alltid gått min egen väg genom att ha siktet inställt, vill jag bli något så ska jag banne mig bli det. (Kan blogga mer om detta sen). Jag har sett till att jag har fått visa vad jag går för. Med en hel del motgångar, som åldersdiskriminering. 
 
"<- Reportage om mig själv från 2011 när jag satsade helhjärtat på fotograferingen som 13 åring
-> Första reportagebilden för Ljusnan 2013. 
Jag har inte heller strävat efter att bli känd, som så många ungdomar strävar efter. För jag jobbar just nu på att förenkla och bygga upp mitt liv. Jag vill släppa in de människor i mit liv som vill umgås för att de gillar mig som människa, inte för ett kändisskap. Jag skulle aldrig tillåta mig själv att umgås med någon bara för dennes yrke kan göra mig känd eller ta mig in i branschen. Jag vill behandla andra som jag vill att de ska behandla mig. Klickar vi så välkommen in, är du bara ute efter att utnyttja så tack och hej. 
 
Jag jobbar inte heller för pengar. Jag vill inte bada i champagne och dyra märkesväskor. Jag vill jobba för att utvecklas inom olika yrkesroller, få vara kreativ och visa vad jag går för. Det har jag också gjort, avsatt helger, lov och lediga stunder för att jobba för nästan inga pengar alls eller inget alls. Dock så måste jag i takt med att jag utvecklas inom yrket se till så jag tjänar helt okej lön, för att inte förlora mitt eget värde i mitt arbete. Mina föräldrar har de senaste 4 åren låtit mig betala det mesta själv, dels för att jag ska lära mig om att inte låta pengarna rinna genom fingrarna, men också för att en vacker dag ska vi alla ungdomar försörja oss själva, varför inte börja lära oss i tid? FÖr en dag betalar varken mamma eller pappa. Skulle jag varit pengakåt skulle jag nog gett mig fan på att bli advokat, som så många ungdomar vill för att de vet att man kan tjäna storkovan. 
 
Men om vi ska komma till kritan "Du kan inte säga som så många ungdomar, att du vill jobba med media". Nej, det är sant. De allra flesta vill väl jobba med media idag för de tror att det är pengar, lyx och glamour. Men jag har slitit arslet av mig stundtals, ätit på papptallrikar backstage 10 fredagar i rad på Idol som publikvärd (gratis). Det jag vill bli just nu: (se svar under bild)

Mitt första egna frilansreportage för Ljusnan (som också hamnade i flera tidningar)
 
Jag vill testa på det mesta för att veta vart jag vill lägga krutet, nu vill jag testa på "studiomansyrket", röstskådespeleri och fortsätta som reporter, journalistik inom TV&Radio. Inte som programledare, för jag skulle inte vara snygg nog för rutan. Men som reporter. Jag hade inte tänkt att förändra världen. Men jag har alltid varit Nicke nyfiken bland vänner privat. Vissa har tyckt att det är jobbigt. Men när jag har kunnat gömma mig bakom en yrkesroll som frilansreporter har jag inte behövt ursäkta mig för min nyfikenhet, för då har en del av jobbet inneburit att just vara nyfiken och ställa frågor. Att jag dessutom fått höra flertalet gånger "Du är superduktig och man känner sig så bekväm". Sånt har fått mig att vilja satsa lite mer. Målet just nu är att försöka mig på ett fast sommarjobb inom mediebranschen i sommar. Fast att jag kanske saknar viss erfarenhet, men jag har jävlaranammat och sinnet öppet för att lära mig. Man måste ju börja någonstans!
 
Mitt allra senaste test av drömjobb för Sveriges Radio.
 
 
Men för er som följt mig tidigare, diskriminerar du mig för att jag är 17 och inte 27 så kan jag tyvärr inte göra något åt min ålder. För er som fortfarande tycker jag är en soffpotatis, jag skulle kunna spenderat mina lov hemma i soffan, men jag har föredragit att jobba/praktisera, för att utvecklas och fylla på CVt som rustar min kommande framtid. Jag är inte så omogen och ansvarstagande bara för att jag är 17. Jag har mycket kvar att lära och utvecklas inom, men gör det med glädje.
 
För på fredag vrider jag, lilla hälsingetösen på 17,5 bast (som flyttade till Sthlm som 16 åring för gymnasiestudier i Media) om nyckeln till min egna första lägenhet i södra Stockholm. 
 
Ps. Om du mot alla förmodan skulle totaldissa och avfölja mig, tack för att du läste. Men ja, enligt min åsikt borde folk få uppfylla sina drömmar oavsett ålder..
 
#1 / / Lucy:

Tycker det är helt fantastiskt att du gjort så mycket i så ung ålder och du är bara ett stort bevis att om man vill nå något, vill testa något, drömmer om något så kan man nå dit. Man måste bara vilja och ha den glöden. Du är en förebild för alla unga där ute som lipar om att dom aldrig kommer nå något. Du har bevisat att man kan det !

Svar: Åh, vad kul att höra att du tycker det. Det värmer oerhört mycket att höra. Att du dessutom ser mig som en förebild värmer hjärtat! TACK! <3(Fortsätt gärna följa bloggen på bloglovin & tipsa gärna om vad du vill läsa om i senaste inlägget)
Olivia

#2 / / Lotta Svensson:

You go girl! *insert biceps-emoij*

Svar: Tack fina grymma - Fotograf-Lotta! <3(Fortsätt gärna följa bloggen på bloglovin & tipsa gärna om vad du vill läsa om i senaste inlägget)
Olivia

#3 / / mathilda:

bra blogg! ponnylucky.blogg.se

Svar: Tack. :)
Olivia

#4 / / Jessy:

Jag flyttade med hemifrån när jag var 17. :)

Svar: Där ser man! Överlevde du? Hur tyckte du det var? :)
Olivia

#5 / / SOFIA:

Åh du har så rätt! Ålder är så betydelselös så många gånger!! Grym du är!

Svar: Verkligen. Blir så ledsen när folk går efter ålder och inte personlighet! TACK rara!(Fortsätt gärna följa bloggen på bloglovin & tipsa gärna om vad du vill läsa om i senaste inlägget)
Olivia

#6 / / Julia Müller-Sandvik:

Gratulerar till din framgång som du jobbat så mycket för, jag känner mig glad att läsa att det finns så mycket go i dig! Jag tror det finns go i mig också, även om jag valde en annan karriärsbana :)

Svar: Tack rara Julia! Vad glad jag blir. Klart det finns go i dig bruden! Kör så det ryker!
Olivia

#7 / / Http://nouw.com/carroat :

Grymt att kämpa för det man vill!!! :)

Svar: Tack snälla!
Olivia

#8 / / Catrin Monica:

Vilken inspiration du är som bara är 17år! Det behövs fler som du :)

Svar: Men goa Catrin! TACK!! <3 (Fortsätt gärna följa bloggen på bloglovin & tipsa gärna om vad du vill läsa om i senaste inlägget)
Olivia

#9 / / Sara:

Jag tycker att du verkar både duktig och driven, och det ser jag som en bra sak! Ja du kanske inte är så gammal nu, men du har erfarenhet och kommer att ha ännu mer erfarenhet när du är 25 om du fortsätter i den här takten! :)

Svar: Tack snälla Sara! :D
Olivia

#10 / / Celine:

Så himla kul att läsa! Är så himla fascinerad över att du jobbat så mycket redan! Så himla duktig!
Att flytta hemifrån vid 16-års ålder kan jag relatera till, flyttade också till en annan stad för att gå just media haha!

Svar: Vad kul att du tkr det, tack snälla för fina ord & pepp! :DVilken stad flyttade du till? :)
Olivia

#11 / / ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥:

Du verkar vara en sån cool tjej tycker jag :) Du är grym!

Svar: Men gulledig!! TACK, det värmer! :D
Olivia

#12 / / Sara Ekman:

grymt!

Svar: TACK :D
Olivia

#13 / / Piezes:

Men åh, vad roligt! :D grym du är, kram!

Svar: Gulledig! Tack :D
Olivia

#14 / / Amanda:

Du är ju bara så cool! SKITBRA att du går din egna väg. Lycka till med nya lägenheten. Kram

Svar: Tack söta rara du!! <3
Olivia

#15 / / Felicia - Everyday - Fashion - Modeling:

Bra jobbat! :)

Svar: Tack snälla. :D
Olivia

#16 / / Vanessa Andersson :

Omg! Jag tror jag nyss hittade min tvilling. Hej, mitt namn är Vanessa jag är 17,5 år. Bloggar, pluggar media, skriver då och då för Sydsvenskan. Min dröm är ditt liv! Jag vill också jobba som journalist, innom tv, jag sökte praktik ungeför överallt men ingen tog emot mig på grund av min ålder :( kämpa på med dina mål!!

Svar: Åååh vad du är söt. Vad kul att du kan relatera lite till mig. Vad kul att du skriver för sydsvenskan, kämpa på!
Olivia

#17 / / CIsis:

Snyggt jobbat!

Svar: Tack rara!
Olivia

#18 / / Ida Lindborg ♡:

Grymt jobbat, du äger!! ♡

Svar: Men tack fina!!! <3
Olivia

#19 / / natalia:

Grym!

Svar: Tack rara <3
Olivia

#20 / / coffeeandcupcake.blogg.se:

intressant och läsa :) Hoppas du får en fin helg :)

Svar: Kul att du tycker det. :)
Olivia

#21 / / VICTORIA JOHNSSON:

gud vad häftigt! du verkar verkligen ha "go" i dig tjejen ❤️ fortsätt så! sv: haha, tack för tipset ;) då blir det nog inga vidare bilder för mig, har knappt aldrig hållit i en kamera förut.. men tänker att man lär sig efterhand. kram på dig fina du, och tack för kommentaren :*

Svar: Tack rara för dina ord <3
Olivia

#22 / / Julia:

Kul att läsa!
sv: Ja åh det var såå gott! KRam

Svar: Kul att du tycker det. :)
Olivia

#23 / / Angus:

You go girl! Så grym!

Svar: TACK SNÄLLA! <3
Olivia

#24 / / Skogsraah ☾:

Intressant att läsa :)

Svar: Kul att du tycker det. :)
Olivia

#25 / / Sara Ekman:

Hoppas du haft en fin lördag :)

#26 / / MADDISENJ.SE:

Grymt jobbat tjejen!

Svar: Tack rara! <3
Olivia

#27 / / N:

Så grym!

Svar: Tack snälla du!
Olivia

#28 / / Carolina Thoor:

Fint inlägg! Nej att bli kallad för soffpotatis och inte vara det eller bli diskriminerad på något sätt, det är hemskt. Förstår mig inte på människor som gör sådant :(

Sv; ja, 24kr är verkligen ett kap :D

#29 / / Släpp taget. följ flödet:

Gratulerar till din framgång och jättebra jobbat!! :)
Fortsätt så och sträva efter dina drömmar, ålder är bara en siffra! :)
Hejja hejja!

#30 / / ByJuliaP:

Bra skrivet!!!

#31 / / Julia Müller-Sandvik:

sv: Jaa, det ser ju mysigt ut, men som jag skrev så var det inte det >.<

#32 / / Isabell Bellefix Gustafsson:

Du behöver nog inte va rädd för att någon avföljer dig. Din blogg är tipptopp och dina inlägg är som godis för ögonen. Lättlästa texter, bra styckeindelningen, fräsch design, toppen fotograf, och du skriver och uttrycker dig jätte bra! Jag har aldrig brytt mig om ålder. Du lever upp till att vara 17 år men du skulle lika väl kunna vara äldre med, med tanke på ditt ordförråd, du uttrycker dig väldigt moget, och inte alla i din ålder gör ju det idag. Vilket inte är fel på det heller.

Men jag tror du kommer gå långt, så istället njut av din ålder, håll inte tillbaka. Det är ju som du skriver inte direkt alla som befinner sig där i livet som du gör just nu, när jag var 17-18 år vilket bara är 4 år sedan, så hade jag inte en aning om vad jag ville göra i livet. :)

Kram / Isabell

#33 / / psychedeliqa.blogg.se:

Sv: Visst är det!

Fan vad grym du är! Bry dig inte om vad andra säger om dig eller din ålder. Tro på dig själv :)

Jag ser i alla fall en stjärna, med tanke på hur bra du skriver samt ditt jävlar anamma :)

Kram på dig

#34 / / psychedeliqa.blogg.se:

Sv: Visst är det!

Fan vad grym du är! Bry dig inte om vad andra säger om dig eller din ålder. Tro på dig själv :)

Jag ser i alla fall en stjärna, med tanke på hur bra du skriver samt ditt jävlar anamma :)

Kram på dig

Aldrig varit in här tidigare men härligt att du kommit så långt, fortsätt så :).

#36 / / johanna:

riktigt bra jobbat!

#37 / / ERCI:

Åh vad inspirerande!
Du är så grymt cool. Kram!

#38 / / Jessica Högberg:

Wow, way to go!! =)) Grattis till lägenhet!!

#39 / / Martina:

Så himla grym du är, all power till dig!

#40 / / Linn Strömberg:

Fyfan vad grym du är!!

#41 / / Erika:

Grymt jobbat av dig :) och åldern är bara en siffra, verkligen! Jag flyttade hemifrån när jag var 19 år, gifter mig nästa år och då är jag 22 år - och ingen har rätt att säga att det är för "ungt". Kör ditt race som du redan gör!

#42 / / anniepiie:

Kul med framgång. :) SV: Seporas kalender kostande 410 kr. :D

#43 / / Emelie Andersson:

Riktigt bra inlägg, och tro på dig själv. Jag tycker du ska vara riktigt stolt :)

sv: ja eller hur, längtar som bara den :)

#44 / / Louise:

Bra jobbat! :)

#45 / / Elin:

Åh gud så bra skrivet tjejen! <3

#46 / / Yasmin:

Så grym du är tjejen, det här var så intressant att läsa!!

#47 / / Prietha:

Åh så stark och grym du är!!

#48 / / Tilda Barkselius:

Galet duktig har du varit och allt du har hunnit med är fantastiskt, riktigt imponerad!!

#49 / / Matilda:

Shit va grym du är!

#50 / / Amanda:

jag känner igen mig i det du skriver. Innan jag blev sjuk som 17 åring var jag med och startade upp en filmgrupp, vi gjorde kortfilmer och vann en hel del priser i kortfilmsfestivaler och jag skapade mig ett bra och stort nätverk. Tyvärr blev jag sjuk under första året på gymnasiet och det har tagit mig nästan 10 år att komma tillbaka. Är inte helt frisk ännu men på god väg och nu har jag börjat på min teater "karriär" Jag är regiassistent och regissör på Astroteatern och trots att vi alla där har Asperger och är en del av en daglig verksamhet så är vi professionella och spelar pjäser varje år, får mycket uppmärksamhet och bra kritik av andra i teaterbranschen. Tycker det är viktigt att man testar på (som du gör) olika saker inom den bransch man vill jobba i. Inte alla som vet det i din ålder dock.

#51 / / Cecilia:

Gratulerar till din framgång! Är grymt imponerad av dig och ditt driv. :)

#52 / / Carina Holst:

I bloggvärlden finns det åldersdiskriminering både uppåt och nedåt.. Ålder spelar ju ingen som helst roll. Det är ju dina bedrifter och din personlighet som räknas.. Kram på dig fina du :)

#53 / / Jasmine:

Svar: Tack för din kommentar.
Kram

#54 / / Elin:

Så otroligt inspirerande inlägg! du är duktig som kommit så långt, förstår varför också. Det är den inställningen man behöver ha för att komma någonvart.

Halloncheesecake är ruskigt gott!
kramar

#55 / / Elin:

FANTASTISKT! Roligt att få läsa. =)

#56 / / Ida Lindborg ♡:

Grymma grymma du vilket bra inlägg! :D

#57 / / Erica:

Jag blir så imponerad och inspirerad av att läsa om allt som du har gjort och hur du kämpar för att nå dina mål! Skitsamma om du är 17 eller 27 - du är grym!

#58 / / http://siliiins.blogg.se:

Själv flyttade jag till egen lägenhet som 20 åring :-)

#59 / / Amanda:

Vilken inspiration!

#60 / / Anonym:

Jag skriver inte ut vilken skola jag går på: )

#61 / / Ztinas - Motivation att följa dina drömmar:

Så himla grymt!!

#62 / / Yohanna af Skovde:

Grymt att du kommer dit du vill för att du jobbar hårt! :)

#63 / / Nicole:

Bra jobbat! :)

#64 / / Anna Larsson:

åh tackar, hoppas du haft en bra start på veckan :)

#65 / / Isabella:

så bra!!

#66 / / Linnea:

SÅ BRA! Du är supercool!!

Svar: Kära söta rara gull-Linnea! TACK! DU ÄR ROLIGAST! <3
Olivia

#67 / / Lina:

Det är häftigt att läsa om hur mycket du gjort och lyckats med. Jag kommer ihåg att jag läste din förra detta fotoblogg för ett par år sedan och sen nu hittade jag hit av en slump.

Det är så bra jobbat av dig!

#68 / / Milla:

Jo de där vad-fan-leker-du-tankarna finns alltid i bakhuvudet och de är egentligen riktigt hemska. Att man kan tänka så om en människa bara på grund av någons ålder, är verkligen äckligt! Jag följde en blogg och hon var verkligen min favorit. När jag hittade hennes blogg för första gången, så såg jag på hennes presentation att hon bara var 12 år. Det första jag tänkte var typ att hon nog var rätt b. Sen började jag gå in på hennes blogg flera gånger om dagen. Nu har hon tagit en liten paus i bloggandet, men det jag skulle säga var att tråts att hon bara var 12 år, så hade hon ett riktigt bra sätt att skriva på. Det är klart att ålder spelar roll, men man ska ge unga människor en chans. Är 13 år så jag vet hur det känns att inte bli tagen på allvar.

#69 / / Jennie:

Wow! Vilken förebild du är. Detta med åldersdiskriminering är så rätt att skriva om. Kan relatera till max.
Riktigt bra inlägg!

#70 / / Linnea:

Mår lite dåligt av inlägget. Ta det inte på fel sätt!!! Du är ascool och hur mycket driv har du i kroppen? Haha. Här sitter jag som 24 åring och vad har jag gjort med livet? Dags att skärpa sig.
Mot mina drömmar! :D

#71 / / Malin:

En kollega till mig talade om over ett glas vin en kvall att han aldrig frivilligt arbetar med folk som ar yngre... han ar 42 och jag tankte att det var ju trist, for det finns nog mycket han kan lara sig av andra - trots eller kanske pga sin alder och att den inte ar den samma som hans. Jag ar 26 och alltsa inte alls lika gammal som han ar, men han ar stuck with me anda. Stackarn. ;)

Alder ar verkligen bara en siffra.

#72 / / Carina:

Du är helt fantastisk. Önskar dig all lycka i framtiden. Kram

#73 / / Rebecca:

Härligt att veta vad man vill redan vid 13 års ålder :) Du verkar vara bra på det du gör, så kör hårt!

#74 / / Jennifer:

"Ålder är bara hur många varv man har snurrat runt solen, och inte vem man är som person."

Vilket härligt inlägg! You go girl! Kram!

#75 / / Dixi Wonderland:

Bästa läsningen denna lördag! :)

#76 / / johanna:

bra skrivet, you go!

#77 / / ExklusivaMoi:

Mjaa att flytta hemifrån vid 17år är inte sååå ovanligt som man kan tro... iaf så var det i MIN gymnasier-klass (och skola faktiskt ), 1/3 som hade flyttat och skaffat eget för att kunna plugga där jag gick! Jag var "bara" 14år själv när jag för första gången fick mitt första riktiga inkomstkälla och sen dess har jag kämpa å jobbat för att komma där jag nu befinner mig =)... där har vi ett gemensamt iaf! Man ska köra sitt race och ha skinn på näsan + satsa 120% helhjärtat på det man själv tro på... stolthet, kärlek och passion <3

#78 / / Johanna:

Wow, du är grym! Är 16 år och är inte ens i närheten av det du har åstadkommit. Jag är nog för blyg och "soffpotatis" för mitt eget bästa.
Det här var det första inlägget jag läst av dig men jag kommer absolut börja följa dig. Älskar din power och jag vet att du kommer att gå långt!
Du tar väldigt fina bilder, är duktig på att formulera dig och har intressanta inlägg så tror absolut inte att någon kommer att avfölja dig! :) Och för att vara helt ärlig så förstår jag inte hetsen kring åldern, du är ju riktigt cool som redan vid 17-års ålder kommit så här långt, jag ser upp till dig!!

#79 / / emizas.blogg.se:

Bra jobbat! :)

#80 / / Namme:

Bra skrivet!

#81 / / Jellica:

Gud va driftig och duktig du är ;) DIGGART

#82 / / Annsoh:

wow! duktig du är! helt rätt gå din egna väg!!

#83 / / Sara Sharifpour:

Bra skrivet! Grym du är!! Framgång är verkligen inte baserat på ålder utan på passion och driv för det man gör. Och det är uppenbart att du har båda!

#84 / / sandro:

https://open.spotify.com/artist/6lVIgEgCLWQ7GSTyAcEYsz

#85 / / Daniela:

Jättebra text! Vad duktig du är! :)

#86 / / michelle:

its very good blogg.
its that you very strong woman

#87 / / Anonym:

Hur kan ja följa dej

Svar: Hej anonym! Bloggen kan följas på: https://www.bloglovin.com/blogs/kaffedrickarebloggse-13910767 :)
Mvh Olivia!
Olivia