Vad vill ni läsa om?

Jag är helt gråtmild. Det senaste inlägget har jag gruvat mig över att ens publicera i 4 års tid och så får jag en sån sjukt fin respons. Galet. Tack tack tack!! När tiden finns ska jag svara på varenda ett. Sån jäkla egoboost. 
 
Jag tänker ju inte sticka under stolen med att jag känner press på att upprätthålla kvalité på inläggen framöver. Eftersom det inte finns någon instruktionsbok på hur man skapar ett bra innehåll i en blogg så därför ställer jag frågan - Vad vill ni läsa om? Vad vill ni veta? Bland annat tänker jag blogga med bilder från olika fotojobb.
 För min huvudtanke med bloggen är egentligen bara att peppa, förhoppningsvis inspirera, berätta om de jobb jag upplevt i ung ålder, hur det är att bo själv i Stockholm (Hälsingetös, Norrlänning från början), vardagsliv och den sista tiden som omyndig. - Men framförallt se min egen utveckling som människa.
 
Det jag tror ni vill läsa kanske inte alls är det ni vill läsa. Så önska på! För jag tänker inte blogga flitigt om mode, mat och allmänna ytliga saker som alla andra - det kryllar ju av såna bloggar. Kanske ibland, men det är inte riktigt jag. Så please tell me - Vad vill NI läsa om?
 
 ( Följ gärna bloggen på bloglovin

17 år, egen lägenhet, jobbat inom mediebranschen som 13åring = Sant

Rasism, kön, sexuell läggning är några punkter som folk diskrimineras för. Men vi talar sällan om ålder. En punkt som varit jobbigare för mig de senaste 4 åren. Ingen vill bli diskriminerad eller särbehandlad. Ingen.
 
Men det är en fråga som jag dragit mig för att berätta om. Åldersdiskriminering som jag beskrev i en debattartikel här hos Nyheter24 där jag blivit kallad "Folk i ung ålder är bara soffpotatisar och oansvariga."Jag vill inte skryta, jag bara berättar sanningen. Men jag började jobba/praktisera med stillbildsfoto (portfolio) som 13 åring, frilansjournalistik som 15 åring och sedan dess testat ex. sociala medier-redaktör, tv-produktion och röstskådespeleri medmera (CV finnes här). Men sanningen är den att jag är varken 12, 15, 20, 25 eller 30 år som folk gissar på. Jag kommer förevigt se ut som 10, men jag är egentligen 17 år.
 
Anledningen till att jag dröjt för att berätta min ålder är rädslan för åldersdiskriminering. Jag hade tänkt vänta tills jag fyllt 18. Men nu får ni som kritiserat mig för att jag inte "tagit tillvara på min barndom" er vilja igenom, nu ska här bloggas om mitt sista halvår som omyndig, karriär, tonårslivet och allt därimellan.(för jag är faktiskt tonåring när jag inte jobbar också)
 
Jag måste understryka att jag har inte tagit mig in via någon jag känner. Utan detta har jag gjort på egen hand, för att jag har haft en sån jävlaranamma och alltid gått min egen väg genom att ha siktet inställt, vill jag bli något så ska jag banne mig bli det. (Kan blogga mer om detta sen). Jag har sett till att jag har fått visa vad jag går för. Med en hel del motgångar, som åldersdiskriminering. 
 
"<- Reportage om mig själv från 2011 när jag satsade helhjärtat på fotograferingen som 13 åring
-> Första reportagebilden för Ljusnan 2013. 
Jag har inte heller strävat efter att bli känd, som så många ungdomar strävar efter. För jag jobbar just nu på att förenkla och bygga upp mitt liv. Jag vill släppa in de människor i mit liv som vill umgås för att de gillar mig som människa, inte för ett kändisskap. Jag skulle aldrig tillåta mig själv att umgås med någon bara för dennes yrke kan göra mig känd eller ta mig in i branschen. Jag vill behandla andra som jag vill att de ska behandla mig. Klickar vi så välkommen in, är du bara ute efter att utnyttja så tack och hej. 
 
Jag jobbar inte heller för pengar. Jag vill inte bada i champagne och dyra märkesväskor. Jag vill jobba för att utvecklas inom olika yrkesroller, få vara kreativ och visa vad jag går för. Det har jag också gjort, avsatt helger, lov och lediga stunder för att jobba för nästan inga pengar alls eller inget alls. Dock så måste jag i takt med att jag utvecklas inom yrket se till så jag tjänar helt okej lön, för att inte förlora mitt eget värde i mitt arbete. Mina föräldrar har de senaste 4 åren låtit mig betala det mesta själv, dels för att jag ska lära mig om att inte låta pengarna rinna genom fingrarna, men också för att en vacker dag ska vi alla ungdomar försörja oss själva, varför inte börja lära oss i tid? FÖr en dag betalar varken mamma eller pappa. Skulle jag varit pengakåt skulle jag nog gett mig fan på att bli advokat, som så många ungdomar vill för att de vet att man kan tjäna storkovan. 
 
Men om vi ska komma till kritan "Du kan inte säga som så många ungdomar, att du vill jobba med media". Nej, det är sant. De allra flesta vill väl jobba med media idag för de tror att det är pengar, lyx och glamour. Men jag har slitit arslet av mig stundtals, ätit på papptallrikar backstage 10 fredagar i rad på Idol som publikvärd (gratis). Det jag vill bli just nu: (se svar under bild)

Mitt första egna frilansreportage för Ljusnan (som också hamnade i flera tidningar)
 
Jag vill testa på det mesta för att veta vart jag vill lägga krutet, nu vill jag testa på "studiomansyrket", röstskådespeleri och fortsätta som reporter, journalistik inom TV&Radio. Inte som programledare, för jag skulle inte vara snygg nog för rutan. Men som reporter. Jag hade inte tänkt att förändra världen. Men jag har alltid varit Nicke nyfiken bland vänner privat. Vissa har tyckt att det är jobbigt. Men när jag har kunnat gömma mig bakom en yrkesroll som frilansreporter har jag inte behövt ursäkta mig för min nyfikenhet, för då har en del av jobbet inneburit att just vara nyfiken och ställa frågor. Att jag dessutom fått höra flertalet gånger "Du är superduktig och man känner sig så bekväm". Sånt har fått mig att vilja satsa lite mer. Målet just nu är att försöka mig på ett fast sommarjobb inom mediebranschen i sommar. Fast att jag kanske saknar viss erfarenhet, men jag har jävlaranammat och sinnet öppet för att lära mig. Man måste ju börja någonstans!
 
Mitt allra senaste test av drömjobb för Sveriges Radio.
 
 
Men för er som följt mig tidigare, diskriminerar du mig för att jag är 17 och inte 27 så kan jag tyvärr inte göra något åt min ålder. För er som fortfarande tycker jag är en soffpotatis, jag skulle kunna spenderat mina lov hemma i soffan, men jag har föredragit att jobba/praktisera, för att utvecklas och fylla på CVt som rustar min kommande framtid. Jag är inte så omogen och ansvarstagande bara för att jag är 17. Jag har mycket kvar att lära och utvecklas inom, men gör det med glädje.
 
För på fredag vrider jag, lilla hälsingetösen på 17,5 bast (som flyttade till Sthlm som 16 åring för gymnasiestudier i Media) om nyckeln till min egna första lägenhet i södra Stockholm. 
 
Ps. Om du mot alla förmodan skulle totaldissa och avfölja mig, tack för att du läste. Men ja, enligt min åsikt borde folk få uppfylla sina drömmar oavsett ålder..
 

CV | Ung tjej i medievärlden. Som alla andra.

Tradionella CVn är det tråkigaste som finns. Men man måste ha ett. - Här kommer mitt.
 
CV i korthet: Inte bättre än bra - har dock inställningen: hur svårt kan det va?
Sålde jultidningar för 17 tusen som barn, började som stillbildsfotograf som 13 åring, frilansreporter som 15åring och sedan dess har jag utforskat mediebranschen (bla praktik på SVT, fremantlemedia, strix etc). 
Idéspruta, chokladätare, sociala-medier-freak, kort, ung och driven. - Istället för klyschig personbeskrivning, träffa mig istället!
Övrigt: Fotat dop i feber & näsblod, dialektschizofren, ursprunligen låtsas-norrlänning. Satsar helhjärtat på alla jobb/praktiker/projekt. Och innehar icke telefonskräck. Är inget geni på att baka men kan tipsa om bästa fikatake-away-erna! Ps: Min första debattartikel fick 740 delningar & första frilansrepet för Ljusnan/mittmedia bla hamnade på första-sidan.
Sökes: Nya utmaningar (men vem gör inte det?)
Finnes: Multimediaperson med glimten i ögat. Idéspruta och allt och lite till. 
Aktuellt: Öppen för nya utmaningar. Publiceras/frilansar för ny tidning, Februari 2016. 
Om du får mig som kollega så kan du räkna med: Fula matlådor, en och annan chokladbit i väskan, skratt, pepp och en massa kärlek. 
Motto: Det man inte vet får man ta reda på!
Mindre bra egenskaper (Ja, alla människor har såna!):  Kan ha svårt att stoppa sig själv i garvanfall. 

Har du en utmaning/vill ses på en fika/lunch så tveka inte att höra av dig på workolivia at hotmail.com
Namn: Olivia Olsson
Född | 15 Maj, 1998. Alltså 17,5 år.
Körkort: Satsar på det runt 15 Maj 2016.
Bostadsort: Uppvuxen i Hälsingland, just nu: Stockholm. Men flyttbar.
Kön: Är det relevant? Tjej.
Mailworkolivia@hotmail.com
Intressen: Psykisk ohälsa, diagnoser, dialekter, vara med kompisar, diskriminering, lyfta andra, journalistik. 
Utbildning |
Rytmus Musikergymnasium, Stockholm | Medieproduktion | 2015-2017
Tumba Gymnasium/Xenter | SPetsutbildning, TV&FIlm produktion | 2014-2015.
Alftaskolan | 2004-2014
Fristående kurser
Stresshantering | Med start 7 December 2015.
Röstcoach/Röstutveckling | 2015 - Har kurser då och då, 2015/2016.
En kurs (Blixtfotografering) | 2012.
Emelie Ohlssons webb-kurser | Fotografi
 
Erfarenheter | Praktik | Jobb etc. | Ej i kronologisk ordning.
Röstskådespelare | Sveriges Radio.
Bi-Roll & Statist | Unga Radioteaterns juldrama, 2016.
Statist | 3 ord, kommande pjäs för Radioteatern.
Pressfotograf | Patrick Ekwalls klädföretag, Difficult By P.
Runner/Produktionsassistent | TV4 Produktion | Cloud International Production AB
B-Fotograf | Musikvideo för Marit Bergman. 

Social media manager | LifeStyle Agency | Vulpine TV | 4 dagar i Augusti 2015. (Självman uppsägning)
Uppdatering i sociala medier (twitter, instagram, facebook), strategiarbete, innehållsplanering etc. 
Sa upp mig pga flera skäl. 

Praktik | S
ociala Medier-ansvarig, innehåll, idéspruta etc. | Lifestyle Agency | Vulpine TV. | Juli-Augusti 2015
Se ovan
 
Frilansreporter | 2013- Till och från | Frilansat bla för: Ljusnan, Söderhamnskuriren, Ljusdalsposten, Nyheter24, Bollnäsnytt. / Mittmedia Förvaltnings AB | Research, hitta nyheter, skriva, journalistik, intervju, skrivande, fotografering, pitch. | Arbetsprover i urval, reportage, intervju, debatt:

Mittmedia
: Reportage: Emma red i den kungliga bröllopskortegen & mamman i Emil i Lönneberga, Emy Storm
Debattartiklar, Nyheter24 : Åldersdiskriminering & Vikthets (740 delningar)  
 
Stillbildsfotograf | PORTFOLIO | 2011-nuvarande | Bröllopsfotograf, porträttfotograf, tidningsfotograf, pressfotograf etc. Fotograferat allt från hånglande kärlekspar till springande barn. | Marknadsföring, fotografering, redigering, photoshop, lightroom, kundkontakt, bildleverans, inköp av utrustning etc. 
Specifika fotouppdrag: Bollnäs Kommun (2011, SkolSM), fotoassistent, Anagram Live (Almedalen 2014), Småstadsliv AB etc. 

LOGGARE/Praktik | Strix Television | Maj/Juni 2015 - 5 juli 2015
Loggade Genikampen för Strix Television. Sändning i höst på Sveriges Television/SVT.
 
FUNKTIONÄR | FremantleMedia Sverige. | 9 Maj, 14 & 21 Maj 2015.
Funktionär/statist på Atleterna för Sveriges Television/SVT.
 
Produktionsassistent/passare/praktik | Film By Us | 7 Mars 2015 
Musikvideoinspelning för "Hardcore Superstar". 
 
Publikvärd/Praktikant | FremantleMedia Sverige & Mastiff AB | 5 program (Bytt är bytt) & Idol -Okt-Dec 2014. 
Praktik som publikvärd under produktionerna Bytt är bytt (TV4) & Idol 2014 (TV4). Uppgifter som: Städning, förberedelser, seating (visa publiken till rätt plats), problemlösning på plats, dela ut vatten, godis, hålla koll på publiken, service etc. 
 
Praktik vid flera tillfällen | Sveriges Television/SVT. 
22 Augusti 2015 | Studiomansassistent | CHL-Matchen, Linköping-Bern.

28 April 2015 | Studiebesök på "Roliga Timmen". | Fick hjälpa till med diverse, bla dela ut vatten, godis till publik och övriga saker i studion. 

27-31 Oktober 2014 | SVTs teckenspråksavdelning | Praktikant
Gjorde en veckas praktik på inspelningarna av "Cykeloskar". Ett teckenspråks-barnprogram för SVT.

Praktikant | Sverige Idag Sommar, Falun | 23 Juli - 1 Augusti 2014
Gjorde 2 och en halv veckas praktik på Sverige Idag Sommar. Uppgifter bestod bland annat av att publicera tittarbilder på hemsidan, skriva bildtexter, redigering (Liknande som bildredaktör), assistera programledaren både före, efter och under sändning med olika uppgifter, fotografera bakom kulisserna bilder med mera. ( http://www.svt.se/sverige-idag/bakom-kulisserna-pa-sverige-idag-sommar-2 ) 

Studiebesök/Läs text | 2 Toppkandidaterna & 1 Slutdebatt | SVT, Stockholm
Följde 2 bildproducenter. Samt hjälpte till att följa twitterflödet i kontrollrummet under slutdebatten.

Prao | 4-8 November 2013 | SVT Gävledala (Falun)/ nuvarande Svt Nyheter Dalarna. 
 
Flera tillfällen | Småstadsliv AB 
Har vid flera tillfällen jobbat med Småstadsliv AB. Allt i från event-jobb, pressfotografering, video/filmning, samt hjälpt till lite under "Tillbaka till Holmsveden", försäljning av biljetter. Etc.

ÖVRIGT INOM TV-PRODUKTION:
Alltiallopraktikant | Baluba Event & Television | 2 tillfällen.
Sommarkrysset 2014. /Tv4

Praktikant | Kort praktik på Svenska Barnprogram AB.

Alltiallo. SVT/UR (Utbildningsradion) 
 
Övriga praktiker inom journalistik: 
INHOPP | LJUSNAN/MITTMEDIAS SÄLJAVDELNING | 31 OKTOBER 2013
Jag fick hoppa in som fotograf/följare för drömchansen vinnaren. 

Prao | BOLLNÄSNYTT | 27-30 Oktober 2013

Jag fick efter en timme förfrågan om att börja som frilans för tidningen i fortsättningen. Under Praodagarna fick jag följa med ut på reportage som stillbildsfotograf. Fick även göra enkäter & boka in kommande jobb. 

PRAKTIKANT | LJUSNAN (Lokal morgontidning) | 7 DAGAR I JUNI & JULI 2013

Under 7 dagar fick jag följa min stillbildsfotande handledare i första hand. Även följa med reportrar ut på reportage som stillbildsfotograf.

Alla roller har på ett eller annat sätt inkluderat användande av Newspilot, Photoshop mfl. Och detta har gett mig en bra inblick på olika nyhetsredaktioner.

Radio Edsbyn 99,4
Testade alla roller på en närradiostation. Bla programledare. 

Sveriges Radio | Prao
Prao på Sveriges Radio, allt i från att sitta i Slussen för Sök och finn till att testa att göra radioreportage.

ÖVRIGT

Ovanåkers Kommun | Parkförvaltning | En veckas sommarjobb.
Paketering av brev | DalaHelsingeSkog
Svenska Kyrkans Unga | Flera tillfällen som lägerledare, berättare, event. 
IdeeltVi var ett gäng på ca 10 personer som stod och samlade in pengar åt Musikhjälpen, varje dag utanför Ica i Edsbyn (slutsumma hamnade på ca 94630). De som skänkte 100 kr var med i en utlottning om en gåva från någon av våra 100 företag. Jag satt med och hjälpte till under efterarbetet i några kvällar där vi ordnade upp med sortering av priser, lottning, paketering. Satt även med och ringde ut infosamtal till vinnare och delade även ut priser.
Jultidningsförsäljare | Som barn sålde jag jultidningar för 17 tusen sista året.