Kärleksporträtt

Jag vill ju egentligen byta lite inriktning mot mediebranschen men ibland så händer det att kameran dammas av också. För första gången på två år fotade jag bröllop i Dalarna, samma landskap som jag fotade mitt första bröllop i för 4 år sedan.
 
Kände mig så otroligt nervös, ringrostig med tanke på att jag inte fotat på hur länge som helst. Tack och lov verkar brudparet nöjda hittils, puh. Att fota bröllop är verkligen en utmaning, och man kan inte låta bli att få ångest inför varje bröllop, misslyckas man så går det ju inte att göra om direkt..
 
Men som tur var fick jag inte bara en assistent med mig, utan 2. De kunde praktiskt nog agera testkaniner i samma veva. Jag tänkte leverera bilder till brudparet innan jag visar upp något, men här kommer 2 bilder på dessa snygga assistenter som förmodligen fick träningsvärk av att hålla reflexskärmar och bära (tok)tunga väskor.. :) 
 
Publicerat i Fotografier
Taggar: Bröllopsfotograf / Fotograf / Stillbildsfotograf / dalarna / kärleksfotografering / kärleksporträtt / porträttfotograf / porträttfotografering / söderbärke
Kommentarer (56)

15 Barnfotograferingstips

"Hur får man bra bilder på sina barn?" - Är en återkommande fråga jag brukar få. Jag återpublicerar ett gammalt blogginlägg, fick du nytta av tipsen? (Både fotografer och föräldrar, läs!)
 
Hemligheten ligger oftast i att ha ett jäkla tålamod. Mina fotograferingar brukar ta mot 3 timmar och en sak mina fotograferingar brukar ha gemensamt - I stort sett alla/något barn har gråtit sig igenom fotografeingen. Om jag är en hemsk fotograf? Det vet jag inte, men har i alla fall haft turen att ha nöjda föräldrar/kunder efteråt.
 
Jag säger bara - Tålamod. Några andra tips:
1. Ta många bilder. Leta efter funktionen "seriebildstagning. 
2. Låt barn vara barn på bild. - NEJ, ett barn sitter inte på en stol hela dagarna och är lugn & snäll.
Uppställda bilder känns så old times. Dokumentera när barnet kladdar ner sig i köket i baket, springer marathon på gräsmattan, hoppar studsmatta för glatta livet istället. Naturligt säger jag bara. (Någon uppställd kanske. Men inte alla)
3. Muta. Alla barn gillar väl godis, chips eller annat onyttigt? Detta brukar funka väldigt bra när barnets tålamod börjar tryta. Men kolla med föräldrarna först att det är okej att köra med muta. - Alla barn får inte äta sötsaker. Mutor behöver intevara onyttigt, locka med en rolig aktivitet som barnet får göra om hen sköter sig? 
4. Aptricket. Att fånga ett barns uppmärksamhet är inte alltid det lättaste - Testa säg: "Ser du apan i kameran?"
5. Nej, barn är inte glada 24/7.  Appråpå punkt nr 2: Snälla föräldrar som anlitar en fotograf - Bli inte sur om ditt barn inte är glad mot kameran hela tiden. - Ditt barn är ändå inte glatt på dygnets alla 24 timmar på riktigt heller. Det som händer på riktigt blir mest naturligt.
7. Vad som helst kan hända. För er fotografer som har fått i uppdrag att fota ett barn, be föräldrarna att inte boka in något annat resten av dagen. Barn är barn och vad som helst kan hända rent tidsmässigt - Tröjan smutsas ner, barnet behöver byta blöja, barnet behöver äta mat etc etc. Både du som fotograf och förälder blir stressade om man vet att man skall vidare på kalas kl 15:00. 
 
8. Studio är så tråkigt. Fota för guds skull inte era barn i en studio. Studio tar priset av tråkigaste location ever. 
"Ja, här sitter mitt barn på en stol och är fotad från 13 vinklar med samma bakgrund. Så himla personligt". Not.
9. Intressen. Fråga föräldrarna innan om barnet har något slags intresse som kan fångas på bild. 
 
10. Flexibelt fotoschema. Matcha fototiden så det inte krockar med matpauser, sovtider osv. 
 
11. Bli bekväm med barnet först. Innan du börjar fota. Plocka inte upp kameran det första du gör. Börja bekanta dig med barnen först så ni lär känna varandra någorlunda. 
12. Barnet bestämmer plats - Inte du.  På location, låt barnet välja vart hen vill gå och följ efter med kameran istället för att placera barnet där hen inte vill vara. Tvingas barn slutar de oftast i skrik och gråt.
 
13. Håll koll på inställningar.När man fotar barn så springer dem oftast överallt och ingenstans - se till att vara snabb med inställningsbyterna, håll särskilt koll på isovärdet om ni springer ut och in.
14. Glöm inte nappar och gosedjur! Om man fotar yngre barn, ha nappar, gosedjur osv. nära till hands.
15. Våga prata. Och du som står bakom kameran, se till att prata medans du fotar. Jag tror ingen känner sig särskilt bekväm med en tyst fotograf.
 
 
 
Publicerat i Tips
Taggar: Barn / Barnfoto / Barnfotografering / Barnfotograferingstips / Children / Fotograf / Fotograferingstips / Fototips / Föräldrar / Stillbildsfotograf / tips
Kommentarer (55)