Alla får inte en fin jul.

Jag är van vid  en såkallad traditionsenlig jul, med klappar, Kalle Anka, julmat & godis i överflöd, släkt, familj och gemenskap. Men för de som inget har kan högtider som julen förstärka hur utsatt man kan känna sig. Oavsett klass-skillnad. Man kan vara rik och sakna familj. Man kan vara fattig och inte ha råd med en "traditionell jul" för sin familj. Man kan ha föräldrar som tar tillfället i akt att dricka sig full mm.
 
Oavsett vad det än kan vara så kan 24 December varje år bli en ångestladdad-dag istället för en dag förknippad med lycka, skratt och gemenskap. Den tanken skär i hjärtat. 
 
Jag ser titt som tätt event för ensamma som firar julafton, folk som öppnar dörren till sina egna julfiranden, julaftons-event för ensamma etc. Det gör mig så varm i hjärtat att folk ställer upp & roddar frivilligt. 
Men det som gör mig sorgsen är att jag vet att de som ex firar jul ofrivilligt ensam oftast inte vågar sig dit, till eventen. För att de skäms över att inte ha någon att fira med. För att de skäms över sin situation. Jag kan på ett vis förstå dom, det är ungefär som allas perfekta instagram-liv. Få vill visa det "operfekta livet". 
 
Men till er som firar ensamma - våga gå dit. Det är oftast godhjärtat folk som jobbar med såna tillställningar. De vill verkligen bara väl. Ju fler som vågar sig dit - ju fler träffar man på andra som firar ensamma & blir inte lika ensam i tanken. För tillsammans kanske ni kan efter eventets slut ha knytis hos någon? Vad vet jag.
 
I framtiden skulle jag gärna öppna dörren för någon som inte får chansen att fira lika bra jul som jag, eller rodda ihop så de ensamma hittar varandra och i sin tur kan rodda ihop ett julfirande ihop. 
En annan sak jag tänkt på - Klaga förfan aldrig på vad du får i julklapp. Var tacksam. För det är tanken som räknas. För tänk på att vissa föräldrar knappt får ekonomin att gå ihop till ex. hyran.
 
Med detta vill jag också passa på att önska alla en GOD JUL! Och du, se aldrig ner på hur någon annan upplevt sin jul. För alla kanske inte kan få lika dyra julklappar som dig eller lika fin jul. 
Publicerat i Åsikter
#1 / / Vanessa andersson:

Väldigt bra skrivet!! :)

Svar: Tack rara!
Olivia

#2 / / Jessica Högberg:

Även här skriver du fint, det är svårt att hjälpa dom som inte "vågar" komma men det finns som du säger många fina människor som fixar.

Svar: Tack rara <3
Olivia

#3 / / Jessica Högberg:

Även här skriver du fint, det är svårt att hjälpa dom som inte "vågar" komma men det finns som du säger många fina människor som fixar.

#4 / / Jessy:

Så himla fint och bra skrivet!

#5 / / Amanda Jona [SPONTAN]:

Så himla bra skrivet, kan inte göra annat än att hålla med!

#6 / / Annie Johansson:

Bra skrivet . God fortsättning :)

#7 / / Cissi Pettersson:

Så bra skrivet!

#8 / / Lucy:

Helt riktigt ! Jätte bra skrivet <3

#9 / / Linn Strömberg:

Så himla bra skrivet!

#10 / / anniepiie:

Riktigt bra inlägg!! jag skulle aldrig byta julklappar som jag fått. Kommer inte på tanken.. Vi brukar alltid låta en person komma som bor själv och inte har några bekanta och fira med oss. :) Uppskattas verkligen. :) Kram

#11 / / Ztinas - Motivation att följa dina drömmar:

Så värt att tänka på!! <3

#12 / / Amanda Forsman:

Bra skrivet!

#13 / / Ayda Heidari:

Hej finis! Har du lust att skicka iväg ett mail till mig. Btw. super bra skrivet!
aydanamdar@hotmail.com

Svar: Tack rara! Mail är skickat!
Olivia

#14 / / Em - En fotoblogg om mitt gymnasiearbete:

Bra skrivet<3

#15 / / Julia:

bra skrivet, så fint att många ordnar så att dom som är ensamma inte behöver vara ensamma :)

#16 / / Nora:

Jag har precis startat en ny blogg och skulle bli så glad om du ville kika in där!
Kram och ha det så bra<3

#17 / / Viktoria Eriksson:

Så bra skrivet! och GOD JUL! <3

#18 / / Olivia Ward's blogg:

Så bra skrivet! Hoppas du haft en underbar jul oavsett om du firade eller inte!

#19 / / jessy:

- Tack :D hoppas du har haft en bra dag, kram

#20 / / Elin Björk:

Låter så underbart! Att du har det hjärtat. Nu är jag för dålig på att umgås med obekanta och alltför kär om familjelivet för att släppa in främlingar men människor som vågar det ser jag verkligen upp till. Det är en styrka att klara det.
Kramar

#21 / / Donnachic :

Grymt bra skrivet!!! Hejja dig, vilken tjej du är! Tänk om det fanns fler som du??? God Jul!

#22 / / Celine:

Så himla bra inlägg! Viktigt att tänka på!

#23 / / Ida Lindborg ♡:

Så himla bra skrivet och viktigt inlägg! så sant!

Sv: haha aw ♥

#24 / / MADDISENJ.SE:

Bra skrivet, det är så sant det du skriver

#25 / / Rebecka:

Bra skrivet! Jag själv är uppvuxen men en pappa till alkoholist samt en familj som inte har det så bra ställt.

Svar:
Tack söta du ♡

Kram

#26 / / sabina:

Hej! Du har vunnit ett par rosa hörlurar på min tävling på bloggen. Maila mig med adress så jag kan posta dom till dig så snabbt som möjligt! Kram!!

#27 / / Ann-Catrin Mattsson:

Fina gulliga Olivia.. Du är ju bara världens gulligaste tjej. Riktigt fint skrivet, tänk om fler vore lika mogna och omtänksamma som dig. kram!

Svar: Men rara rara du. Dina ord gör min dag. Kram!!
Olivia

#28 / / Emely:

Jag är väldigt noga med att bjuda in personer som jag vet är ensamma (dock någon jag iaf känner någotsånär). Det kan till exempel vara någon som inte har sin familj i Sverige eller bara bor på annan ort och inte kan åka hem just detta året. Ingen ska behöva sitta hemma på julafton. Min dröm vore att bo på en liten gård eller bara i ett stort hus där jag kan öppna upp för fler <3

#29 / / Sara:

Jättebra inlägg om ett väldigt bra och viktigt ämne! Jag tycker också att det är väldigt fint av dem som ordnar sånt att de ställer upp, det kan ju betyda så otroligt mycket för dem som har det sämre ställt. Och tyvärr jo, många vågar knappast visa hur ensamma och utsatta de egentligen är, ingen vill ju sticka ut på det sättet.. Fast det ju inte är något fel, man kan ju vara ensam och fattig av många orsaker!

#30 / / opie.blogg.se:

God fortsättning!

#31 / / Jasmine:

(Sent) Svar: Tack för kommentaren.
God fortsättning.
Kram

#32 / / Sandra:

Så fint inlägg!

#33 / / Emelie Andersson :

Så sant!