Tips till dig som ska hålla tal.

Svetten rinner. Munnen är torr som maränger. Hjärnan är som ett stort hål. Alla stirrar. I värsta fall så betygssätts varje rörelse, andetag och ordval. 
 
Jag vet själv hur hemskt det är att hålla tal eller skriva argumenterade uppsatser. Jag tänkte ge några tips till er som skall hålla tal, skriver en skoluppgift eller ska ha svenska nationella i muntligt. Särskilt att hålla tal inför en publik. 
Årets tema för gymnasiet är "I andras ögon" men dessa tips funkar för alla. 
 
Vi alla människor brinner förmodligen för någonting, mer eller mindre. Att göra saker som inte alls intresserar en är oftare en större utmaning och börda. Det tycker i alla fall jag. 
 
Jag tänkte ge några tips till er som har idétorka eller totalt tankestopp när sådana här saker kommer upp:
 
1. Tänk efter rejält, vad brinner du för? 
Gör en mindmap, Brainstorma. Skriv ner alla ord eller tankar du kommer på, utan att låta någon tanke sätter käppar i hjulet. 
2. Vad har du själv upplevt i livet?
Källor är viktigt för att ex. uppnå ett högt betyg. Att referera till sig själv är oftast enkelt. Har du upplevt något jobbigt? Något kränkande? Något som satt spår i dig och som går att dra som exempel i ditt anförande, text eller tal? Istället för att källhänvisa till någon annans upplevelser/texter så är detta ett knep för att lättare kunna prata fritt om du skulle tappa bort dig. 
3. Har du lätt för att få blackouts och komma ihåg manus?
Fördelen med att ta ett ämne man brinner för än att ta ett ämne "bara för att alla andra tar det" är ett effektivt sätt att komma ihåg manus. Skulle du få en black out sekunderna innan du ska hålla tal så är det lättare att improvisera om du redan har kunskap, erfarenhet kring ämnet. 
4. Glöm inte bort några grundregler. 
Att ha en bra inledning och avslut är viktigt. Tänk ditt tal som en kropp, huvudet är inledningen, magen är själva texten och benen är avslutet. Man kan tänka: 15 procent inledning, 75 procent del, 10 procents avslut. 
Vet du ungefär hur många tecken du får använda, säg 1000 ord så = 150 ord = inledning, 750 ord = del, 100 ord = avslut. 
5. Glöm inte bort tiden!
I många uppgifter får man en viss tidsspann och prata på. Skriv in texten i word och beräkna 150 ord = 1 minut. Beroende på hur fort man läser. 
6. Ha bra argument.
Det näst bästa först, det svagaste i mitten och det starkaste allra sist. 
7. TRÄÄÄNA på texten. 
Ingen orkar hålla fokusen på en person som stammar, mer läser än pratar, låter oengagerad.
8. Har du svårt för att komma ihåg text, använd manuskort som programledare använder på TV.
Skriv inte ner hela texten, skriv korta stödord annars kommer du lättare falla in i "låter mer som man läser än pratar fritt".
9. Allra helst, lär dig texten utantill.
Då finns det inte en chans att det låter som du läser. Och du kommer inte få sämre betyg för att du kollar ner för mycket. Och lyckas du kommer du garanterat uppfylla kravet "Använda ett ledigt språk".
10. Se till att publiken är vaken och intigreras. 
Ställ frågor mitt i. "Kan inte alla som känner igen sig i detta räcka upp en hand". Men räkna för guds skull inte, det drar bara ut på tid och lyssnarna tappar fokus. 
11. Prata tydligt.
Jag vet att man blir mer darrig på rösten när man är nervös. Men försök.
12. Andas.
Jag vet också att man förmodligen vill få det hela överstökat på ett kick, men prata inte texten i räserfar: jagtyckerattdettaärkulförattdetärkulhejdå. Lyssnara måste hinna ta in vad du säger.
13. Stå inte stel som en pinne.
Använd kroppsspråk. Det förhöjer ditt betyg dessutom.
14. Kommer du av dig ?
Ta ett djupt andetag, försök göra ett snyggt avslut på senaste meningen. Få det att se ut som en konstpaus.
15. Människor lyssnar mer om de kan relatera. 
16. Använd humor.
Jag hade en lärare på högstadiet som undervisade oss med humor blandat med seriös fakta. = Jag lärde mig mer.
17. Använd ett presentationstekniskt hjälpmedel.
Hjälpmedlet måste ha en koppling till ditt tal. Gärna med ett dolt budskap. Tavlan är ett exempel, pratar du om att du är emot att äta kött. Visa inte bara upp en bild på ett kött och ett stödord. Skriv ex. på tavlan "Kött = Djur. Människa = Apa" Tänk om någon skulle döda oss om ap-kött var ätbart när vi sägs varit apor? Det måste ge en tankeställare.
18. Ethos, patos, logos. 
Glöm inte dom. Vet du inte vad det är - googla.
19. Klädsel.
Beroende på vilket tal du ska hålla, klädsel kan bidra till trovärdigheten hos personen som pratar. Ex. på ett nationellt svenska tal en kompis gjorde en gång i tiden så pratade hen om scouting. Hen utförde talet iklädd scoutkläder med tillhörande badgear. 

Har du fler tips? Fyll gärna på i komentarsfältet. 
 
Publicerat i / Tips
Taggar: Argument / Nationellt prov
#1 / / Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Bra tips :D

Svar: Kul att du tycker det. :)
Olivia